Forykende Svenskt PGA-Landskab

Bare 25 minutter fra hjertet av København ligger et fantastisk, vakkert og utfordrende golfanlegg.

PGA Sweden National rommer hele 18 hulls mesterskapsbaner, Lakes og Links. Golfavisen testet Lakes-banen.

Jeg trives best i åpne landskap, hvor vindene får fart, synger den kjente svenske sangeren Ulf Lundell i den flotte sangen, Öppna Landskap. Det er nok ikke sannsynlig at han tenkte på PGA Sweden National og Lakes banen, da han skrev sangen, men det kunne han ha gjort.

Mesterskapsbanen, som i 2014 var vært for Nordea Masters, og den 4.-7. juni igjen legger gress til turneringen, har karakter av parkbane og er bygget i åpent terreng, hvor vinden er en stor utfordring.
Les mer om PGA Sweden National

13 års forberedelse

Lakes-Banen ble innviet i 2009 av Europa Tour-vinner Peter Hansson og banearkitekt Kyle Phillips, og må dermed betegnes som ganske ny.

Banen tok sin begynnelse hele 13 år tidligere. Her fikk direktøren for anlegget Mikael Soring ideen til det første PGA-anlegget i Sverige. Etter at et passende stort sted ble funnet i byen Bara nær Malmö, hvor det gamle Torup-slottet en gang lå, begynte drømmen å gå i oppfyllelse.

Banearkitekt Kyle Phillips hadde godkjent stedet, og alle var klar til å etablere et utmerket golfanlegg. Det ville imidlertid vise seg å være litt mer problematisk enn som så. For det første skal arkeologiske studier gjennomføres og ulike miljøkrav skal overholdes. I 2006 startet arbeidet på hele golfanlegget med to 18-hulls baner, en akademibane og et klubbhus. Den 12. juni 2009 ble den offisielle åpningen av PGA Sweden National på plass. Den 12. juni 2009 fant den offisielle åpningen av PGA Sweden National sted.

En sand-utfordrer

Det er ikke mindre enn 74 bunkers på Lakes anlegget, som er så strategisk godt plassert for at man skal tenke seg godt om for hvert slag. I tillegg er det syv forskjellige teeplasser avhengig av spillerens nivå. Banen måler 6800 meter fra bakre tee.

Runden starter rolig med et sammenlignbart par 5-hulls på 460 meter fra tee 59, som klubben generelt anbefaler mennene å spille fra. For damer anbefales det at du spiller fra tee-48. Det er ikke så store områder rundt hullet, hvor grenen er pakket godt inn blant tre bunkere.

Deretter kommer det to par med 4 hull, hvor spesielt hull 3 byr på mye sand hele veien opp til venstre. Banen må beskrives som litt kupert, selv om det i utgangspunktet stiger litt helt opp til hull 6, som ligger på det høyeste punktet av banen.

Hullene 4 og 6 er begge relativt korte par 3 hull. Mens hull 4, måler 165 meter, hull 6 er enda kortere på 125 meter. De er begge godt pakket inn av bunkere og utrolig vanskelig å spille når været byr på vind. Det er knapt noen trær på banen for å beskytte vinden, men over 300 nye trær er nylig plantet, noe som til slutt vil hjelpe på en spesielt vindfull dag.

På hull 9 er det ikke til å ta feil på hvorfor banen kalles Lakes Course. Langs høyresiden er det vann i form av den store spesialbygde innsjøen. Det er ingen tilfeldighet at det er det vanskeligste hullet . Et utrolig hardt og smalt par-4-hull hvor det er bunkers langs venstre side av fairwayen, og en som skal tvinges 272 meter ut. Par på dette hullet vil være en utmerket score.

Fantastisk Avsluttning

Selv om det var noen veldig gode og utfordrende golfhull, er det ingenting mot hva som venter på de siste ni. Her er noen ekte perler innimellom og vann i spill på mange av dem.

Hull 10 er ganske greit, mens hull 11, et par 5 hull, er en stor utfordring for de fleste. Her er det eldste treet på venstre side av banen, det løper en elv langs hele hullet på venstre side. I tillegg er det flere bunkere plassert langs venstre side av fairwayen. Greenen ligger slik at elva skal krysses. På de fleste steder rundt banen er roughen ikke så ille, men på dette hullet må du holde deg borte fra roughen på høyre side.

Hull 13. Det er igjen vann i spillet helt oppe på høyre side i form av en stor innsjø. Et fint og utfordrende hull som går dog-leg høyre.

Hullene 17 og 18 er klart de vakreste hullene på banen, der sjøen spiller en viktig rolle. Hull 17 er et svært par 3 hull på 131 meter, hvor sjøen sikkert svelger mange baller. Greenen er godt omgitt av tre bunkere. En ekte perle som kan kategoriseres som banen signaturhull.

Det siste hullet på banen er et fantastisk slutthull, hvor fairway heller nedover mot sjøen, som er i spill hele veien langs venstre side. Hvis det spilles med forsiktighet, er det ikke et spesielt vanskelig par-5-hull, men vær oppmerksom på venstre side. Det vakre klubbhuset ligger til venstre for innsjøen, og kan nytes på hele turen oppover fairwayen.

Banen er vakker og lys og vil sikkert være enda skarpere når Europa Tour-feltet hilses velkommen den 4-7. Juni. Greenerne er store og raske, og generelt er banen i god stand, og en glede å spille på.

Verdenstjerne som medeier

I november 2014 ble verdenstjernen Henrik Stenson presentert som en ny medeier av PGA Sweden National. Stenson vil bidra til å videreutvikle anlegget med de to 18-hulls mesterskapsbanene og et 9-hulls akademianlegg. Medeierskapet til anlegget er Stensons første i sitt slag i golfens verden. Han vil bruke sine mange år med internasjonal erfaring til å gi medlemmer og greenfee-spillere en enda bedre golfopplevelse.

Akkurat nå jobber de med å etablere nye feriehus samt et hotell med spa og badeland. Det vil fullføre golfanlegget med konferanserom, gode treningsfasiliteter og to golfbaner, som sammen har blitt kåret til Sveriges beste golfanlegg av svenske golfere siden 2012.

PGA Sweden National er vel verdt et besøk og garantert også et nytt besøk.

Golfpakker for PGA Sweden National fra 1.985 SEK

Kilde: Peter Nielsen, Golfavisen