Sverige i Mini Format

Hvis du reiser på en egen golftur til Sverige og litt lenger enn bare Skåne, Halland og Blekinge, er Dalarna et godt valg for en sommerferie med golf

Markedsføringsmessig vil Dalarna selge seg som et sverige i mini-format, og det er absolutt ikke uten grunn.

Dalarna er det midt-svenske området, hvor den vestlige delen grenser til Norge. Det er et fantastisk naturområde med stort utvalg i landskapet med fjell, elv, dype skoger og åpne rullende felt.

Dalarna har et rykte for også å være "ekte" Sverige, slik vi kjenner det med bunader, de røde trehytter, fengende folkemusikk, feiring av midtsommer, krepsefester og selvfølgelig også Dalahesten.

Aktiv sommer

Dalarna kan oppleves på mange måter, til fots, på sykkel eller i kanopadling og kajakk på elvene. I Sälenl eller Grövelsjönbjerget finnes det turstier som er godt merket, og på Fulu-berget kan du omfavne verdens eldste tre, en 9550 år gammel gran og bli fotografert på samme måte som når en støtter det skjeve tårn i Pisa. Her finner du også Sveriges høyeste foss.

Hvis du foretrekker å sykle, finnes Cykling Dalarna som tilbyr tur til syv forskjellige destinasjoner, inkludert Mora, Idre og Rättvik, hvor det også finnes golfbaner. For de mer konkurransedyktige finnes det 900 km merkede sykkelstier og 14 nedoverbakkeruter.

Hvis du foretrekker det våte element, kan man padle nedover på Dala-elven, på Runnsjøen ved Falun med sine 100 øyer og Fänforsen-hvor man kan prøve bungyjump.

Laksefiske i Dalarnas rene elver og innsjøer er populært, og hvis man er heldig kan man se både elg og bever på turene.

Massevis av kultur

Falun er den største byen i området der du kan besøke de underjordiske kobbergruvene som er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Her produseres også Dala-hesten Nusnäs, og du kan besøke Zorn Museum i Mora oppkalt etter en av Sveriges mest kjente malere Anders Zorn. I Sundborn utenfor Falun kan du besøke en annen berømt maler, Carl Larssons hus.

I Dalarna finnes det en rekke temaparker. Temaet for Orsa Rovdyrpark er klart med blant annet Kodiak bjørner, Polarverden, Leopard-senter og mulighet for å se Sibirisk tiger, ulv, gaupe, isbjørner og rovfugler.

For familier med barn er Leksand Sommarland med vekt på et badeland, stedet å besøke, og det kan kombineres med eventyrfortellinger i “Tomteland”.

Videre er Leksand kjent for alltid å ha et godt hockeylag, og det var faktisk her at dansk ishockey først var representert i beste svenske rad med tidligere landslags stjerne, Heinz Ehlers, fra Aalborg, hvis sønn nå er på Danske VM-laget.

Golfbaner

For golfturister er Dalarna definitivt verdt et besøk med en håndfull av spennende baner i fantastiske naturskjønne områder på flat og letkuperede park og skogs-baner til baner med mer fjellmiljø som kan utfordre golfere på alle nivåer.

Idrefjällens Golffklub ble grunnlagt i 1987, men i 1991 ble den nye 18-hullsbanen fullført og klar til å motta medlemmer.

Idrefjällens Golfklubb har vært et populært sted for golfturister, hvilket 11.300 greenfee gjester i 2003 vitner om. I 2007 ble klubben stemt frem til årets golfklubb i Sverige av svenske golfjournalister.

Et besøk til klubben kan kombineres med en pakke med overnatting på Pernilla Wibergs Hotel, som i stil og utseende minner mye om et østerriksk høyfjellshotell.

Kanskje kan du også være heldig nok til å møte eieren av hotellet, Pernilla Wiberg, som blir husket som Sveriges beste kvinnelige alpinist med et hav av OL- og VM-medaljer på merittlisten sin. Mesteparten av tiden bor hun dog i Monaco.

Historisk gård

Leksand golfklubb er bygget rundt den gamle Fält Gärdas Gård eller Knipgården oppkalt etter Knip Erik Persson, også kjent som Fält som hans soldatnavn. Han døde i 1930. Flere av gårdens lokaler og anlegg er fortsatt i bruk etter omfattende renovering i 1998-2000.

Golfbanen i seg selv er preget av en park og skogsbane, men det er klare regler for hvilke tre som kan være på stedet. Harmonien med klubbhuset og den gamle gården må være intakt.

Tumba for innvielse

Mora Golf Club ble dannet i 1980, men de første ni hullene ble tatt i bruk i 1983 og de siste ni to årene senere. I åpningsseremonien var selveste Sven Tumba, som er en legende i Sverige innenfor både golf og ishockey.

Dalarna eldste golfklubben er Rättviks Golf Club, som ble grunnlagt helt tilbake i 1954, da de to hotelldirektørerne i byen, Britt Arpi for Siljansborg og Nils Breile for Persborg, enige om at det ville være praktisk om man kunne skaffe noen flere turister til byen.

Rättviks Golf Club var klubb 44 i det svenske golfforbundet ogden første ni hullsbane som ble åpnet i 1959 av prins Bertil, som slo det første slaget før han og andre inviterte gjester spiste en god middag med klubbformannen Britt Arpi på Hotel Siljansborg.

Prinsen og operasangeren

I 1976 ble det besluttet å utvide banen til 18 hull, og den ble åpnet i 1979 under den festlige Rättviks-veckan med underholdning av operasanger Rolf Björling.

Banen ligger i nær forbindelse til byen, noe som gjør det attraktivt for ungdomspillere som enkelt kan sykle til banen til å trene.

Tällbergsbyarna Golfklub er den nyeste golfbanen i Dalarna med bare ni hull. Klubben ble dannet i 2005 og kunne dermed feire sitt 10-årsjubileum i 2015. Den ligger ved byen Plintsberg i et vakkert område og mye arbeid fra frivillige ildsjeler har gjort det mulig å etablere en golfbane i det lille lokalsamfunnet.
Les mer om Dalarna

Kilde: Peter Nielsen, Golfavisen